A A A

"Ziua Ușilor Deschise" la Judecătoria Edineț 25.10.2016

28 Octombrie 2016 | 2

 

"Ziua Ușilor Deschise" la Judecătoria Edineț

 

A fi nesupus legii - înseamnă a fi lipsit de orice apărare,

 

deoarece legile sînt nu numai pentru a ne apăra de cineva, dar și de noi însine.

 

Ghenrih Gheine (scriitor, critic)

 

 

 

Ziua de 25 octombrie  a fost declarata drept Ziua Europeana a Justitiei Civile.

 Independenţa justiţiei, imparţialitatea judecătorilor, accesul la asistenţă judiciară, simplificarea procedurilor, reducerea sarcinii excesive de lucru din tribunale, diminuarea termenelor judiciare, folosirea medierii şi consolidarea procedurilor de executare a deciziilor justiţiei constituie preocupări comune ale Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, în cadrul eforturilor de a se asigura tuturor cetăţenilor o justiţie cât mai dreaptă şi mai eficientă.

 În acest context, la data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea  în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei Civile, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun.

 Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti  că justiţia este în primul rând, şi cel mai important,un serviciu pentru cetăţeni care le dă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.

 Personajul central al statului de drept este cetăţeanul,  indiferent care ar fi ipostaza în care vine în contact cu autorităţile sau instituţiile publice: alegător, contribuabil, justiţiabil etc.

 Organizarea statală constituie mecanismul instituit de societate pentru realizarea binelui public, iar, într-un stat democratic, binele public nu poate fi distins de interesele individuale, constituind suma acestora,  atât timp cât interesul individului este legitim şi urmărit cu  bună credinţă.

 Transparența activitații organelor de judecata constitie garanția democrației.

 Astfel, la data de 25 octombrie 2016 Judecatoria Edineț și-a deschis larg ușile pentru toata populatia raionului și orașului, doritoare de a face cunoștinta cu activitatea instanței judecatorești și de a primi raspunsuri la multiple intrebari. Despre faptul desfășurării acestei manifestări a fost afișată informația pe panul în incinta judecătoriei și pe pagina web ”jed.justice.md”.

 Așadar, participanții Zilei ușilor deschise au avut posibilitatea de a vizita sălile de ședință, secția evidență și documentare procesuală, birourile colaboratorilor,  au asistat la ședințe publice de judecata preconizate pentru data respectivă, astfel avînd posibilitate de a se familiariza cu dezbaterile judecatorești.

 Manifestarea a inceput cu cuvîntul de felicitare al Președintelui Judecătoriei Edineț Pșenița Eugeniu  și a judecătorului Bîrsan Ghenadie, care au mentionat că “…rezultatele reformei judecatorești de formare a unui sistem judecătoresc suveran sînt pozitive. În cazul lipsei încrederii societații într-un sistem judecătoreasc contemporan nu se vorbește despre eficiența lui. De aceea comunitatea judecatoreasca întreprinde masuri în vederea lărgirii accesului la justiție, garantarea apărării de către judecata a drepturilor și libertaților cetațenilor…”

 Apoi judecătorii au raspuns la înrebările elevilor prezenți  și li-au explicat accesibil drepturile si obligatiunile cetățenilor, au exemplificat cazuri elocvente din practica activitatii judiciare a instantei, le-a fost propus sa acceseze saitul judecătoriei Edineț unde evident vor gasi raspunsuri la multiplele intrebari.

 Participanților li-a fost explicat detaliat art.117 al Constitutiei R Moldova și a mentionat ca în toate instanţele judecătoreşti şedinţele de judecată sînt publice. Judecarea proceselor în şedinţă închisă se admite numai în cazurile stabilite prin lege, cu respectarea tuturor regulilor de procedură și ca persoanele care n-au atins vîrsta de 16 ani și cei care au un comportament iresponsabil fața de Lege, nu respecta conduita în sala ședintelor de judecata, pot fi evacuati din sala de ședinte.

În timpul excursiei prin birourile de lucru ale judecătoriei, elevii au făcut cunoștința cu colaboratorii instanței, li-au fost  explicate obligațiunile de serviciu ale lor. S-a accentuat ca cetățenii au acces liber și nelimitat în secția evidență și documentare procesuală, sălile ședințelor de judecată , însă este limitat în birourile judecătorilor, în arhivă, în secția finanțe și administrație.

 Elevii au dat  întrebări la care au primit răspunsuri amănunțite și astfel au fost consolidate cunoștințele primite în rezultatul acestei măsuri organizate în cadrul Zilei ușilor deschise.

 La finele “Zilei usilor deschise” vizitatorilor le-au fost donate agende cu informație despre drepturile minorilor,  denumirile saiturilor judecatoriilor din Republica Moldova și altor saituri utile și  brosuri.

 Toate acțiunile nominalizate au fost efectuate în baza practicii acumulate de Centrul  Național de Prevenire a Abuzului față de copii și întrunesc practicile internaționale și naționale în domeniul acordării asistenței copiilor, studenților și altor categorii. Sperăm că aceste manifestații va servi drept instrument de sprijin al profesioniștilor avînd rolul de a respecta interesele superioare ale copiilor.

 Rostul principal al acestei celebrări a fost de a aminti că justiția este serviciu pentru cetățeni, care le dă posibilitatea de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile.

Președintele   Judecătoriei Edineț                                          Eugeniu Pșenița