A A A

ORDIN nr. 14 cu privire la instituirea măsurilor organizatorice al activității Judecătoriei Edineț în legătură cu declararea stării de urgență

03 Martie 2022 | 97

                                                            ORDIN nr. 14

cu privire la instituirea măsurilor organizatorice

al activității Judecătoriei Edineț în legătură cu declararea stării de urgență

           3 martie 2022                                                                                  mun. Edineţ

Ținând cont de Hotărârea Parlamentului nr. 41 din 24 februarie 2022 privind declararea stării de urgență, prin care s-a instituit stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 24 februarie 2022, totodată ținând cont de prevederile pct. 5 al Dispoziției nr. 5 din 2 martie 2022 emisă de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, și în conformitate cu prevederile art. 16 alin. l), art. 161 alin. l) lit. ”q”  și art. 45 alin. l) din Legea privind organizarea judecătorească, -

                                                ORDON:

1.  Se stabilește începând cu data de 03 martie 2022 în cadrul Judecătoriei Edineț pe perioada stării de urgență următoarele măsuri specifice de examinare a cauzelor:

1.1.  Cauzele Civile

 1.1.1. Se suspendă de drept examinarea de către Judecătoria Edineț a cauzelor civile. Sunt exceptate de la suspendare cauzele civile:

a) privind eliberarea ordonanțelor de protecție;

b) privind confiscarea averii nejustificate în folosul statului;

c) privind încuviințarea spitalizării forțate și tratamentului forțat;

d) privind aplicarea măsurilor asiguratorii;

e) privind încasarea pensiei de întreținere a copiilor;

f) privind instituirea măsurilor de ocrotire judiciară.

  1.  1.2. Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele civile care se suspendă de drept, aflate în curs la data intrării în vigoare a prezentei dispoziții, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență. În cauzele care se suspendă de drept, în care au fost exercitate căi de atac până la data emiterii prezentei dispoziții, dosarele se înaintează instanței competente după încetarea stării de urgență.
  2. .1.3. După încetarea stării de urgență, judecarea cauzelor civile suspendate de drept conform prezentei dispoziții, se reia din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților.

            1.2. Acțiunile în contencios administrativ

  1. .2.1. Se suspendă de drept examinarea de către Judecătoria Edineț a acțiunilor în contencios administrativ, procedurile de executare a hotărârilor judecătorești și a tranzacțiilor judiciare de împăcare, în conformitate cu prevederile capitolului VI din cartea a treia a Codului administrativ al Republicii Moldova nr. 116/2018. Sunt exceptate de la suspendare cauzele privind luarea în custodie publică a străinilor și de prelungire a duratei acesteia și alte categorii de cauze stabilite expres prin dispoziții emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.
  2. 2.2. Termenele de exercitare a căilor de atac în procedurile de contencios administrativ care se suspendă de drept, aflate în curs la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență. În cauzele care se suspendă de drept, în care au fost exercitate căi de atac până la data emiterii prezentului ordin, dosarele se înaintează instanței competente după încetarea stării de urgență.
  3. .2.3. După încetarea stării de urgență, procedurile de executare a hotărârilor judecătorești și a tranzacțiilor judiciare de împăcare, precum și judecarea cauzelor suspendate de drept conform prezentului ordin, se reiau din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților.
  4. .2.4. Prin excepție de la pct. 1.2.1, dispozițiile normative și individuale ale organelor competente în domeniul planificării, organizării și coordonării activității de aplicare a măsurilor impuse de starea de urgență declarată se contestă direct la Curtea de Apel în circumscripția căruia se află organul al cărui act se contestă, în termen de 72 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau din momentul afișării pe pagina web oficială a Guvernului.
  5.  Contestația depusă în condițiile pct. 1.2.4 nu suspendă efectele actului contestat. Instanța de judecată nu este în drept să suspende actul contestat.
  6. .2.6. Hotărârile emise pe marginea contestațiilor prevăzute la pct. 1.2.4 pot fi atacate conform procedurii prevăzute de Codul administrativ al Republicii Moldova nr. 116/2018 într-un termen de 72 de ore de la data notificării hotărârii.

 

    1.3. Procese penale

                   1.3.1. Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de instrucție se desfășoară numai cu privire la:

           a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor procesuale de constrângere ori a celor de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoanele vătămate minore;

b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea bănuitului, învinuitului sau a inculpatului, generează riscuri iminente de comiterea a noi infracțiuni și/sau continuarea activităților criminale, reținerea în flagrant, eficiența măsurilor speciale de investigare, precum și cele privind audierea anticipată;

c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, care se stabilește motivat de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.

1.3.2. Cauzele penale aflate în curs pe rolul Judecătoriei Edineț, indiferent de etapa de examinare, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu excepția celor de la pct. 1.3.1 lit. c), precum și a următoarelor cauze:

            a) cele privind infracțiunile flagrante;

b) cele în care au fost dispuse măsuri preventive;

c) cele care cuprind cereri privind măsurile asiguratorii;

d) cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală;

e) cele care cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor;

f) cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical;

g) cele privind infracțiuni contra păcii și securității omenirii, infracțiunile de război;

h) cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor.

            1.3.3. În cazurile prevăzute la pct. 1.3.2., în interval de 10 zile de la încetarea stării de urgență, Judecătoria Edineț va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și efectuarea actelor de procedură.

            1.3.4. Termenele de comunicare a actelor de procedură, de depunere și soluționare a plângerilor, altele decât cele reglementate de pct. 1.3.2, se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen, de aceeași durată. Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele penale, cu excepția celor judecate potrivit prezentei dispoziții, se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen, de aceeași durată. În cauzele care se suspendă de drept, în care au fost declarate căi de atac până la data emiterii prezentei dispoziții, dosarele se înaintează instanței competente după încetarea stării de urgență.

  1. .3.5. Pe durata stării de urgență, termenele de prescripție a răspunderii penale și de executare a sancțiunii penale se suspendă, cu excepția cauzelor în care se efectuează acte de urmărire penală sau procesul penal nu este suspendat potrivit prezentei dispoziții.

     1.4. Cauze contravenționale

  1.             .4.1. Cauzele contravenționale în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență și care vizează încălcarea dispozițiilor emise în scopul gestionării stării de urgență declarate, se examinează de către autoritatea competentă să soluționeze cauzele contravenționale în termen de 7 zile de la data comiterii contravenției, cu excepția instanțelor de judecată care examinează cauza contravențională în termen de 15 de zile de la data intrării dosarului în instanță.

      1.5. Procedurile de executare silită

  1.             .5.1. Se suspendă de drept procedurile de executare silită. Sunt exceptate de la suspendare procedurile de executare silită:

               a) privind urmărirea sumelor ce urmează a fi făcute venit la stat;

b) privind urmărirea pensiei de întreținere;

c) privind încasarea sumelor pentru repararea prejudiciilor cauzate prin vătămarea integrităţii corporale, prin o altă vătămare a sănătăţii sau prin deces, dacă repararea s-a efectuat sub formă de prestaţii băneşti periodice;

d) privind încasarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi a altor prestaţii de asigurări sociale prevăzute de lege;

e) în care obiectul creanței îl constituie bunuri susceptibile de pieire ori distrugere sau care sunt perisabile;

  1.  .5.2. Pe perioada suspendării procedurilor de executare silită, calcularea dobânzilor și penalităților în cadrul procedurilor respective se suspendă.

            2.  Prezentul Ordin se publică pe pagina web a Judecătoriei Edineț, se afișează la intrarea în instanță, pe panoul informativ a sediilor Judecătoriei Edineț.

Temei: Dispoziția CSE nr. 5 din 2 martie 2022.

 

 

            Preşedintele interimar      

            al Judecătoriei Edineţ            //semnătura//              Lilia ŢURCAN