A A A

Aspecte sociale ale impactului produs de modernizarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova discutate şi dezbătute la Judecătoria Edineț.

24 Februarie 2017 | 6

 Publicul specializat al oraşului  Edineț, Briceni, Dondușeni și Ocnița, judecători, procurori, avocaţi, asistenţi judiciari, grefieri, au avut ocazia să participe la data de 22 februarie 2017 la Judecătoria Edineț în cadrul unei şedinţe publice desfăşurată în cadrul unei ample campanii de informare organizată de către Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată, Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției, Judecătoria Edineț, alături de mai multe organizații neguvernamentale și de media, precum și cu sprijinul proiectului de asistență europeană „Sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova”.

Cu această ocazie, publicul a fost informat cu privire la stadiul implementării reformei în sistemul judecătoresc și impactul social asupra cetățenilor, rezultat din beneficiile reformei.

La activitatea desfăşurată au participat preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii - domnul Victor Micu, membrul Consiliului Superior al Magistraturii – domnul Dorel Musteață, Directorul adjunct al Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti - Valentina Grigoriş, preşedintele interimar al Judecătoriei Edineț – Eugeniu Pșenița, expertul Proiectului de asistentă europeană pentru sistemul judecătoresc, ATRECO Project – doamna Carmen Musat, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, Promo-LEX și CRJM, precum și reprezentanţi ai mass-media .

În cadrul întrunirii au fost abordate mai multe subiecte, printre care stadiul de implementare a reorganizării și aspectele sociale ale impactului produs de modernizarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

Astfel, pe parcursul dezbaterilor au fost expuse sugestii din partea reprezentanţilor sistemului judecătoresc cu privire la fuzionarea instanțelor. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu, a menţionat că Legea №76 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătoreşti a fost adoptată prematur, nefiind luate în consideraţie unele aspecte ce ţine de implimentarea acesteia, de aceea este necesar a fi revizuite unele prevederi ale legii menţionate. Totodată, preşedintele CSM consideră că orice reformă se face în beneficiul cetăţenilor, iar reformarea sistemului judecătoresc va aduce roadele sale, dar acest lucru se va întîmpla treptat. Iar ca urmare a aplicării Legii de optimizare a harții instanțelor judecătorești va creşte calitatea actului de justiție, se va reduce termenul de examinare a judecării cauzelor aflate pe rol, cît şi va creşte încrederea justiţiabililor în sistemul judecătoresc.

              Publicul a fost familiarizat cu beneficiile şi impactul social asupra societăţii  produse de reducerea de la 44 la 15 a numărului de judecătorii, s-a discutat despre specializarea judecătorilor, mecanismele interne ale CSM de sporire a integrităţii în rîndul judecătorilor. Au fost dezbateri și în legătură cu decizia de depersonalizare a documentelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, un subiect aflat pe agenda cotidiană, atât a publicului larg, dar și a autorităților.

SERVICIUL MONITORIZARE  ȘI RELAȚII CU PUBLICUL